Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Tanácsok mini és kistestű kutyus gazdiknak

 
Butcher's - Kutyáknak is természetesen, 2012. november 25.

A Butcher's Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina a mini és kistestű kutyákkal kapcsolatos legfontosabb dolgokat foglalta össze.

 

Gyakran csak kistestű kutyáknak nevezzük a kb. 10 kg alatti felnőtt testtömeggel rendelkező kutyákat. Ők valójában két csoportra oszthatók: a mini (vagy toy) kutyákra (3 kg és kisebbek) illetve a valóban kistestűekre (3-10 kg). Tartásuk, táplálásuk nagyban eltér a nagyobb testű kutyusoktól, így most egy kissé részletesebben írnék róluk.

 

Legtöbbjük az úgynevezett társasági kutyák csoportjába tartozik, de sok munkakutya, elsősorban vadászkutya is tartozik közéjük. Ezt azért különösen fontos szem előtt tartani, mert bár ezek a vadászkutyafajták hihetetlen alkalmazkodóképességüknek köszönhetően kitűnő társállatként működnek, az ősi vadászösztön, a határozott karakter, a gyors és önálló döntési képesség még nem veszett ki belőlük – elég ha csak egy karakán foxira vagy egy öntudatos tacskóra gondolunk! Ha a fajta eredetét, és ezen belül az adott állat őseit nem ismerjük pontosan, a kis szőrgombóc felnőve kellemetlen vadásztulajdonságokat mutatva hamar a fejünkre nőhet! Vannak olyan kistestű fajták, akik nem valók házikedvencnek, például a jagd terrier vagy a border terrier. Persze ha rengeteg idővel és energiával rendelkezünk, minden kutyából kellemes társat tudunk faragni, de fontos az ösztönenergiák levezetésére lehetőséget biztosítani (vadászati feladatok, agility stb).

 

Az összes toy fajta és a kistestűek közül a legtöbb inkább lakásban tartandó. Persze a kertben sokat szaladgálhatnak, de lehetőséget kell adni arra, hogy ha melegük van vagy fáznak, a lakásba visszamehessenek. Vannak olyan fajták, akik a kizárólagos kerti tartásra is alkalmasak lehetnek, főleg a drótszőrű terrierek, esetleg a dúsabb aljszőrrel rendelkező rövidszőrű fajták. Természetesen a megfelelően szigetelt kutyaházról gondoskodni kell!

 

A hideg idők beköszöntével a lakásban tartott kutyusokra célszerű lehet sétáltatásnál egy melegebb kutyaruhát adni (toy fajtákra ez egyenesen kötelező!), hiszen a télen lakásban tartott kutyákon a téli bunda nem tud kialakulni. A kisebb kutyák testtömege a testfelületükhöz viszonyítva kicsi, így több hőt adnak le, hamar fázni kezdenek, ezt reszketéssel kompenzálják.

 

Őszi-téli tápanyagigényük alapján ezek a kutyusok három csoportra oszthatók. Az egészen kistestűek illetve a sok időt lakásban töltő, keveset sétáló kutyusok télen-nyáron ugyanannyi energiát igényelnek, hiszen egész évben ugyanannyit mozognak. Azoknál a kutyusoknál, akik a jó időben rengeteget rohangálnak a kertben, vagy sokat kirándulnak, sportolnak, amire a hideg, latyakos időben kevésbé van alkalmuk – ők a tél végére kifejezett zsírpárnákat növeszthetnek. Csökkentsük a bevitt kalóriák mennyiségét, hogy tavasszal újra fitten, lendületesen tudjanak a sportos életmódba visszailleszkedni.

 

Azon kutyáknak, akiket télen kinn tartanak, kifejezetten több energiára van szükségük. Ezeket gyengébb minőségű tápokkal nem lehet biztosítani, csak jobb minőségű, kiegyensúlyozott étrenddel. A hőtermelés sok energiát igényel, emeljük meg ilyenkor a táplálék zsírtartalmát. Jótékony hatásúak a lazacolaj-készítmények, vagy halolajat tartalmazó tápok, melyek kiegyensúlyozott omega-3 és omega -6 zsírsav-tartalmuk segítségével a bőrt és a szőrzetet táplálják, emellett extra energiát adnak a szervezetnek.

 

Télen se hanyagoljuk el a hosszabb sétákat, közös játékokat. Ha kutyusunk fázós, egy meleg téli ruhával a kintlétek idejét meg tudjuk nyújtani. Fontos, hogy az ujjak közül a hosszú szőröket vágjuk ki, hogy a hó ne tudjon az ujjak közé befagyni. Felsózott területen ne engedjük a kutyákat sétálni. Amennyiben ez elkerülhetetlen, vastagon kenjük be zsíros krémmel a talpukat, ez valamennyire megvédi őket a sótól. Ha megállna, felkapkodná a lábát, kevés hóval dörzsöljük ki a jeget vagy a sókristályokat a kutya mancsából. Séta után hazaérve a latyakot langyos vízzel (semmiképpen sem meleggel) mossuk le a kutya hasáról, lábairól – ehhez érdemes már kiskorában hozzászoktatni, gondolván a későbbi saras-latyakos időkre. Sampont csak ritkán használjunk, mert gyakori használata kiszárítja a kutyus bőrét. Törülközővel töröljük szárazra, esetleg langyos hajszárítóval kicsit megszáríthatjuk.

 

Ha rossz az idő, és nincs kedvünk hosszabb sétához, találjunk ki olyan játékokat, feladatokat, amelyeket mindketten élvezünk. Huzakodhatunk ronggyal, eldughatjuk a játékait hogy a szimatával megkeresse, vagy taníthatjuk őket különböző trükkökre. A tanításhoz javaslom a klikker használatát, hiszen ilyenkor csak pozitív megerősítéssel dolgozunk, lehetőséget adunk a kutyusnak hogy a kezdeményezzen, próbálkozzon és hibázhasson is. Ezektől a feladatoktól, a tanulás folyamatától a kutyus rendkívül el tud fáradni. Az sem baj ha úgy érezzük, nem haladunk semmit, fő a közös foglalkozás és a kutyus lefárasztása. Érdemes előtte megtanulni a klikkerképzés alapjait, hogy a tanulás eredményesebb legyen.

 

Rendszeres vitatéma kertes házban lakó kutyások között, hogy a kutyának télen hol legyen a helye?

A kistestű kutyákat, amennyiben mód van rá, éjszakára mindenképpen engedjük be melegebb helyre. Ha van olyan helyiség, amelyik nincs nagyon fűtve, az optimális a kutyus számára. Mínusz 10 fok alatt mindenképpen engedjük be, hacsak nem tudunk extra kényelmes körülményeket teremteni a kutyusnak (fűthető, hő függönyös kutyaház, kutyaajtós ki-bejárási lehetőség egy kisházba vagy fáskamrába). Mi tagadás, az optimális körülmények megteremtése nagyon költséges lehet, ezért is javaslom a kutyus beengedését. Ha nem akarjuk, hogy az egész lakásban szabadon mozoghasson,  úgynevezett gyerekráccsal szűkíthetjük a mozgásterét.

 

Kint alvás esetén, ha a kutya reggel feltűnően lassan mozog, bizonytalan, azonnal mérjünk neki hőmérsékletet (végbélben, digitális hőmérővel). Amennyiben 37 fok alatti testhőt mérünk, egy percet se késlekedjünk, azonnal állatklinikára kell őt vinni, mert a kihűlésnél minden perc végzetes lehet! 37-38 fokos testhő között pedig azonnal engedjük meleg helyre a kutyust, masszírozzuk át a testét, és ha a testhőmérséklete nem kezd el emelkedni, vigyük őt állatorvoshoz!

 

Figyeljünk oda a hidegebb napokon egy kicsit jobban a kutyánkra, hogy a tél gondtalanul, vidáman teljen!

 


(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)