Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Kutyajó tippek 2., mire figyeljünk az őszi kirándulásoknál?

 
Butcher's - Kutyáknak is természetesen, 2012. október 22.

A Butcher’s Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina a gazdikat látja el kutyajó őszi tippekkel.

 

"Az idei kellemes ősz sokakat csábít kirándulásra, melyekre természetesen kedvenceink is elkísérnek bennünket. Az alábbiakban néhány megszívlelendő tanáccsal szeretnék szolgálni, hogy a kirándulás csak pozitív élményekkel záruljon." - mondja Briskiné dr. Pálfi Krisztina állatorvos.

 

Első és legfontosabb, hogy kullancsellenes védelem (cseppek vagy nyakörv) legyen a kutyuson, és ne felejtsük le magunkat sem befújni kullancsriasztóval!

 

Hasznos, ha a kutyusban már van mikrochip, amely természetesen csak regisztrálva segíthet a Petvetdata rendszerben. Emellett jó, ha van a kutyuson egy telefonszámos biléta is, hogy ha mégis megtörténik az, aminek nem szabadna, legyen esélye hazakerülni.

 

Legyen nálunk finom jutalomfalat és sípolós labda, hogy kedvencünk figyelmét irányítani tudjuk.

 

Az erdőben, mezőkön csak azokról a kutyusokról kerüljön le a póráz, akik megbízhatóan visszahívhatók, megállíthatóak. Ha kutyusunknak ezt még gyakorolnia kell, akkor a hosszú póráz, esetleg a flexi póráz használatát javasoljuk.

 

Nézzük, mire is kell séta közben figyelnünk?

Fontos, hogy lehetőleg ne vegyük le a szemünket kedvencünkről, mert egy pillanat alatt képesek bajba keverni magukat. Ha a vadat előbb veszi észre, mint mi, elképzelhető hogy elfelejtkezve magáról, előtör a vadászösztöne és utána ered. A vadállatok hajtása, űzése tilos, erre különösen figyeljetek! A a jelenlegi törvények szerint, ha a vadász vadat hajtó kutyával találkozik, jogában áll kilőni az állatot. Mivel nagyon gyorsak, hamar kikerülnek a hallótávolságból, és utána már csak az orrára tud hagyatkozni, hogy visszataláljon a gazdihoz. Ha gyakoriak a hosszú séták, kirándulások, érdemes beszerezni egy kutyasípot, mert így megnő a "hatótávolság", segíti a kutyus visszahívását.

 

Ha nem ismert terepen kirándulunk, fokozottan kell figyelni: a vízpart néha meredekebb mint gondolnánk, egy bukkanó mögött árok, szakadék lehet, a mezőkön, szántóföldeken lefedetlen kutak lehetnek veszélyes (egyes esetekben halálos) csapdák kutyáink számára.

 

Ha vadászterületen vagyunk, és zajt hallunk a bokorból, gyorsan kössük a kutyust pórázra! Ha szerencsénk van, csak egy szelíd szemű őzgidát látunk, de ha egy sérült vadkanba vagy kismalacait védő kocába botlunk, akkor szégyen a futás, de hasznos!

 

Ha letér az útról, figyeljünk, mibe dugja az orrát. A kutyák és az emberek ízlése eltérő! Kedvenceink szívesen meghemperegnek állati ürülékben vagy esznek bele akár elhullott állatokba is. Semmiképpen ne engedjük, hogy elhullott állatba belekóstoljon, ez súlyos fertőzésekhez vezethet (féregfertőzések, Aujeszky-betegség). Ugyanígy, ne adjunk nyers vadhúst vagy belsőséget az állatoknak, csak alapos főzés után. Inkább kedveskedjünk nekik ellenőrzött minőségű, biztonságos tápokkal, melyek biztonságos formában tartalmazzák a vadhúsokat. A Butcher's termékei között is találhatunk ilyet: http://www.butcherspetcare.hu/termekek/butchers/m-vad-_es_marhahussal/

 

Kíváncsiságuk miatt a gombák is veszélyesek lehetnek.  Néha már egy falat is mérgezést, halált okozhat. Bár szerencsére a legtöbb erdei, mezei gombaféle nem kifejezetten veszélyes, több mérgező fajta viszont a megtévesztésig hasonlít egy-egy ismert, ehető gombafajtára. A szakértők ide sorolják többek között a gyilkos galócát, a világító tölcsérgombát, a vöröses kénvirággombát, és a parlagi tölcsérgombát. És ha te a gombák szakértője is vagy, kutyusod biztos nem az, így neked kell vigyáznod rá is!

 

A kirándulások, séták során ősszel még érdemes odafigyelni a lehullott, megszáradt toklászokra, ezek a kutyus orrába, ujjai közé, hallójáratba kerülhetnek. A toklászok könnyen befúródnak a bőr alá és gyulladást okoznak, mely elfertőződhet. Az erdőkben tüskék, tövisek (pld. kökény, vadrózsafélék) fúródhatnak a kutyák mancsába. A séta utáni lelkiismeretes átvizsgálással megelőzhetjük a bajt. Ha mégis megtörténik, mielőbb érdemes állatorvoshoz fordulni, mert súlyos szövődményekkel járhat egy befúródott toklász vagy tüske.

 

Melegben tiszta vizű patakokba és tavakba beleengedhetjük hűsölni kutyusunkat, de ne felejtsük el, hogy ő később a jeges vízbe is ugyanekkora lendülettel veti majd bele magát. Tanítsuk meg neki, hogy csak engedéllyel mehet a vízbe, és inkább a magunkkal vitt vízből itassuk őket. (Ennek ellenére, saját tapasztalatom szerint, nem árt ha az autóban tartunk készenlétben néhány kutya-törülközőt...)

 

Bár ezt szinte mondani sem kell, de ne engedjük a sárban dagonyázni kutyusunkat! Nemcsak az autó lesz saras, illetve kutyusunk poshadt szagú, de még a has bőre is begyulladhat a pangó vízben feldúsult baktériumok miatt.

 

Amennyiben kutyusunk nem kapja meg évente ismételve a kombinált védőoltását, nem zárható ki a Leptospirózis fertőzés kockázata. Ezeket a baktériumokat többnyire rágcsálók terjesztik, főként a vizeletükkel. Vizes közegben (pocsolyák) a kórokozó hónapokig életben maradhat. A betegség kutyáknál súlyos lefolyású, nehezen kezelhető, ráadásul a gazdit is megbetegítheti (zoonózis, vagyis állatról emberre terjedő betegség)! Soha ne engedjük kutyusunkat pocsolyából inni, és mi is figyeljünk arra, hogy az erdei étkezéseknél tartsuk be a higiéniát.

 

Séta után hazaérkezve keféljük ki alaposan a kutyus bundáját, távolítsuk el belőle a bogáncsokat, esetleges élősködőket. Ha mégis megtörtént a baj, és kutyusunk belehempergett valamibe, vagy "megfürdött" egy pocsolyában mindenképpen fürdessük le! Itassuk meg kedvencünket, majd hagyjuk pihenni. Az etetéssel célszerű 1-2 órát várni.


(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)