Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Mekkora egy nagytestű kutya?

 

2012. december 19., 12:18

A nagytestű kutyákat testtömegük alapján 2 csoportba sorolhatjuk: nagytestűnek nevezzük a 25-40 kg közötti fajtákat, míg az ennél nagyobbakat (40-80 kg) óriás testűeknek nevezzük.

 

A kakukktojás ír farkas kivételével (mely az agarakhoz tartozik), a juhászkutyák, nagytestű pásztorkutyák és a masztiff-szerű fajták (ún. molosserek) tartoznak közéjük.

 

Mozgás- és ezzel együtt tápanyagigényük nagyon különböző: a mozgékony juhászkutyák, a mérsékeltebb mozgásigényű pásztorkutyák és a csendesen szemlélődő masztiffok éppúgy megtalálhatóak közöttük.

 

Mindenek előtt le kell szögezni: a nagyobb testméret nagyobb költségeket is jelent – és ez nemcsak az etetési költségekben jelentkezik, hanem például a kutyaházak árában és az állatorvosi költségekben is! Mérlegeljük hát gondosan, mielőtt gazdái leszünk ezeknek a csodálatos lényeknek! - mondta el Briskiné dr. Pálfi Krisztina a Butcher's Pet Care állatorvos szakértője.

 

Kölyökkori macis bájuk hamar eltűnik, és ha nem neveljük őket az első perctől szeretettel, de határozottan, hamarosan a póráz végén lobogunk majd, mint Károly bácsi Frakk után... Tapasztalatok szerint 40 kg feletti kutyát erővel már nem lehet megtartani, csak fegyelemmel. Kiemelten fontos a fiatalkori szocializációjuk, a következetes nevelés és a mielőbbi kutyaiskola. Ez biztosítja a későbbi kezelhetőséget, és megelőzheti az agresszív viselkedés kialakulását.

 

A nagy testű kutyák kertben is, lakásban is tarthatók, néhány szempont figyelembevételével. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásban tartott nagy testű kutyákat általában jobban lemozgatják a gazdik, mint a kertben tartott társaikat. Ha nem mozoghatnak annyit, amennyi számukra szükséges, annak a lakás hamar kárát látja, így a gazdik gyorsan kialakítanak egy megfelelően aktív életvitelt kutyájuk és önmaguk számára. A lakásban tartásnál felmerül még a szőr és a piszok kérdése: a rövidebb szőrű fajták erősen vedlenek, a hosszabb szőrűeknél rendszeres szőrápolás szükséges, eső után bizony jókora sármennyiséget képesek behordani a lakásba.

 

A kertben tartott kutyák másfajta problémákkal küzdenek: tavasszal jön a vedlési szezon, a kert megtelik aljszőrzet-csomókkal, a madarak nagy örömére és a gazdik nagy bánatára. Ilyenkor a kutya bundáját bizony többször is rendbe kell tenni! Ne nyírassuk le a szőrüket, mert attól a bunda sokkal dúsabb lesz, és a szerkezete is megváltozik, a szőrzet fénytelen és hullámos lesz. Inkább speciális kefékkel távolítsuk el az elhalt aljszőrt, egy évben többször is, amikor szükséges.

 

Gondoljunk arra, hogy a rövid szőrű fajták télen bizony fáznak, és amit egy fiatal kutya szervezete elvisel, azt egy idősebbé már nem biztos hogy kibírja. A mozgékonyságuk csökken, a hőszabályozásuk romlik- télen engedjük be őket mindenképpen fedett helyre, főleg az idősebb kutyákat. Nyáron a nagy meleg szintén megviseli őket – biztosítsunk számukra elegendő árnyékot,  naponta többször cserélt friss vizet, és ha van hűvös pince vagy előszoba, engedjük be oda őket, hálásak lesznek érte (és ettől még nem puhulnak el).

 

 

 

 

 

(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)