Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Kutyajó tippek téli kirándulásokhoz 2.

Butcher's - Kutyáknak is természetesen, 2013. január 4.

Mivel télen az erdőben nagyobb terület látható be, és a vadászati szezon miatt a vadak riadósabbak, könnyebben elénk kerülhetnek.

Figyeljünk rá, hogy előbb vegyük észre őket mint a kutyánk, hogy időben meg tudjuk őt állítani.

A vadat űző kutya nagy veszélyben van, bármikor kilőhető! Gyakran annyira elkapja őket a vadászszenvedély, hogy órákig űzik a vadat, ilyenkor nagyon messze, esetleg ismeretlen terepre kerülhetnek, és nem biztos hogy visszatalálnak hozzánk - figyelmeztet a Butcher's Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina.

 

Ha vaddisznóba botlunk, az különösen veszélyes lehet. Megtámadhatják a kutyát, és gyakran az embert is. Ha nem bevadászott, profi disznós kutyánk van, jó eséllyel alul fog maradni a küzdelemben! Próbáljuk figyelni a kutya viselkedését, sokuk már viszonylag messzebbről jelzi a vadat, főleg jó széljárás esetén (megáll, figyel, húz előre). Ilyenkor tudjuk gyakorolni a megállítást, behívást, de ha nem megy, inkább tartsuk a kutyust hosszú pórázon. Az is jó megoldás, ha az erdőben nem közlekedünk csendesen, ezzel időt hagyunk a vadnak, hogy ő vegyen észre minket előbb, és kitérhessen előlünk.

 

Fagyott, jeges talajon csak óvatosan labdázzunk kedvencünkkel. Gyakran látható futkározás után, hogy a jeges talaj összekaszabolja, esetleg mélyebben elvágja a tappancsukat. Apróbb vágások elláthatók otthon is, de a mélyebb, vérző sebekkel állatorvoshoz kell fordulni.

 

A rövidebb szőrű, főleg az idősebb kutyákra nyugodtan adhatunk a testet takaró ruhát, csak arra ügyeljünk, hogy vízhatlan legyen. Mivel a kutya nem izzad (csak a talppárnáin), ezért ruhában nem is tud megfázni. Tartsuk szem előtt, hogy amíg a kutya mozog, addig hőt termel, és kevésbé fázik. Ne álljunk meg hosszú időre, és ha mi pihenünk is, tartsuk őt mozgásban.

 

Minden kutya szereti enni a havat, mégis szóljunk rá ezért, ne engedjük! Gyakori következménye ugyanis a torokgyulladás, illetve nagyobb mennyiségű, főleg szennyezett hó elfogyasztása után ijesztő, véres hasmenéssel és hányással járó gyomor- és bélgyulladás. Ezét is fontos, hogy legyen nálunk langyos ivóvíz, amivel meg tudjuk őt itatni, így elkerülhető, hogy szomjúságában a havat egye.

 

Sajnos csúszós terepen a kutyák is könnyebben megsérülhetnek. Egy-egy esés nem okoz komoly problémát, de figyeljük, másnapra marad-e vissza sántaság vagy fájdalom. A „síbaleset”, a térdízületi kereszteződő szalag szakadása is gyakoribb ilyenkor, gödörbe lépés vagy elcsúszás után gyakran találkozunk vele. Teljes szakadásnál jellemző tünet, hogy a kutya a lábát le sem teszi, csak a mancs hegye érinti a talajt, a térdtájék duzzadt, fájdalmas. Részleges szalagszakadásnál a tünetek nem ennyire egyértelműek. Javasolható, hogy ha egy napi pihenés után sem szűnik meg a sántaság, forduljunk állatorvoshoz.

Emberek számára készült fájdalomcsillapítót (diclofenac, ibuprofen, aspirin) soha ne adjunk a kutyának, mert súlyos mellékhatásai lehetnek!

 

Hazaérve, ha nem volt száraz a talaj, takarítsuk le a sarat a kutyusról. Erre elég lehet egy tiszta törölköző, de ha engedi, le is moshatjuk. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy az átfagyott tappancsoknak a meleg víz fájdalmat okoz, ezért enyhén langyos vízzel kezdjük a lemosást, és fokozatosan emeljük a víz hőfokát. Ha lehetséges, szárítsuk meg a szőrét. Vizesen semmiképpen se engedjük ki a kertbe, mert a fáradt kutya lefekszik pihenni, és így gyorsan kihűlhet.

 

Séta után az etetéssel várjunk 1-2 órát, hogy a kutyus pihenhessen, felmelegedjen. A vacsorát mindenképpen langyosan adjuk neki, és figyeljünk az ivóvíz hőfokára is, cseréljük gyakrabban.

 

 

(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)