Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Kutyajó tippek téli kirándulásokhoz 1.

 
2012. december 29., 11:14

Nagyon sok gazdi vélekedik úgy, hogy a téli időszakban tett sétáknak, kirándulásoknak különösen kedves hangulata van. A hóban bohóckodó kutya látványa mindenkinek mosolyt csal az arcára. De vigyázzunk, ilyenkor ránk is és kutyáinkra is kellemetlen meglepetések várhatnak, ha nem figyelünk oda rájuk (és magunkra) különös gondossággal - figyelmeztet a Butcher's Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina.

 

Első, és legfontosabb szabály: mindig vigyünk magunkkal teljesen feltöltött mobiltelefont! Ha bármi nem kívánt esemény történik (elcsúszunk, vagy a kutya sérül meg), így könnyebben hívhatunk segítséget.

 

Télen, ha lehet, bélelt bakancsban kiránduljunk. A hótaposó csizma a bokarésznél nem tartja a lábat, így akinek kissé lazább a bokaízülete, használjon alá rögzítést! Alapszabály, hogy ha nem tudjuk mi van a hó alatt, ne lépjünk rá, mert megcsúszhatunk, vagy könnyen bokáig merülhetünk egy jeges pocsolyába, és akkor fordulhatunk is vissza. Legyen a hátizsákunkban nekünk meleg ital, a kutyának langyos víz, és pár falat keksz.

 

Ha autóval megyünk, célszerű pár kutyatörülközőt magunkkal vinni, ezzel séta után letörölhetjük a sarat, latyakot kedvencünkről, így bundája gyorsabban szárad. Gyalogtúráknál, hosszabb sétánál sem árt ha a hátizsákban van törülközője.

 

Amíg a városban vagyunk, figyeljünk rá, hogy minél kevesebbet sétáljon a felsózott területen. Ha kapkodni kezdi a lábát, keressünk tiszta havat, és dörzsöljük meg a tappancsait. Jótékony hatású, ha indulás előtt bekenjük a talppárnákat zsíros krémmel, így kevésbé ázik fel a mancs bőre.

 

A kirándulás tervezésénél figyeljünk az időjárásra! Nyílt terepen, erős szélben hamar át fogunk fázni. Enyhe, szeles időben megfontolandó lehet egy erdei sétaút választása, ilyenkor nézzük meg a fákat, ha vastagabb hó és jég van az ágakra fagyva, keressünk más helyszínt, mert a letörő faágak nagyon veszélyesek lehetnek!

 

Amennyiben kutyánk nyáron szeret úszni, gondoljuk át a séta helyszínét! Bizony nem egyszer láttunk olyat, hogy a kutya télen is a megszokott módon belecsobbant a vízbe, ha a gazdi nem vette pórázra időben, vagy nem volt tökéletesen engedelmes, és nem állítható meg amikor szeretnénk. Ilyenkor minél előbb próbáljuk megtörölni a szökevényt, és induljuk vele haza! Ha még vizes a kutya, otthon zuhanyozzuk át alaposan langyos, majd meleg vízzel, és melegítsük át a testét! Ezután javasolt a kutyust hajszárítóval megszárítani.

 

Jéggel borított tavak, folyók mellett vigyázzunk arra, hogy a kutya lehetőleg ne menjen a jégre.  Ugyanis ha véletlenül beszakad alatta, nem tud egyedül kimászni, viszont ott minket sem fog elbírni, ha utána mennénk. Ez esetben kérjük állatmentők segítségét, esetleg a tűzoltókét, akik szakszerű segítséget tudnak nyújtani.

 

Sajnos az ilyen kalandok után a kutyák gyakran meghűlnek, amiből tüdőgyulladás alakulhat ki. Ha a kutyus bágyadt, köhög, mielőbb forduljunk állatorvoshoz!

 

 

 

(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)