Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Kutyajó tippek 1., avagy mit kell tudni a kullancsokról?

 
Butcher's - Kutyáknak is természetesen, 2012. október 17.

A Butcher’s Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina a gondoskodó gazdikat látja el kutyajó őszi tippekkel.

 

A kullancsoknál két szaporodási csúcs van, tavasszal és ősszel, főleg az esőzések után indul meg az invázió. A kullancsok általában fűmagasságtól 60-80 cm-ig, nedves, árnyékos aljnövényzetben, bokrokon, a levelek szélén, alján várakoznak és egy szempillantás alatt rákapaszkodnak bármilyen melegnek érzett testrészre. A kullancsok a környezetükhöz rendkívül jól alkalmazkodó ízeltlábúak.” – mondja Briskiné dr. Pálfi Krisztina állatorvos.

 

Elsősorban két fajtájával találkozhatunk. Az egyik hazánkban őshonos fajta a Dermacentor reticulatus, ami a kutyák súlyos betegségét, a babesiosist okozó vérparazitát terjeszti. Pajzsán szabad szemmel is látható jellegzetes fekete-fehér mintázata. A másik, az Ixodes ricinus, vagyis a közönséges kullancs, ami aktív terjesztője a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktériumnak és a kullancsencephalitis vírusnak. Pajzsa vöröses, vérszívás után borsónyi, szürke.

Kedvenceink a kertes házakban, városi parkokban, tereken sincsenek biztonságban tőlük, mert a sünök, kisrágcsálók, madarak behurcolják őket ezekre a helyekre is. A kijáró cicák is veszélyt jelentenek: behozzák őket a kertbe, a lakásba, vérszívás után a kullancsok lepottyannak, a kertben túlélve a következő évben már a saját kertünkből fertőződhet a kutya. Ezért ott ahol kutyát és kijáró macskát is tartanak, érdemes a macska kullancsvédelmét is szem előtt tartani.

 

A kertben megtelepedett kullancsok irtására nincs hatékony, engedélyezett szabadforgalmú irtószer. Azonban számos erre szakosodott vállalkozást találhatunk, amely kertünk kullancsmentesítésében segítséget nyújthat.

 

A kullancsok súlyos betegségeket terjeszthetnek, ha kutyánk a szokásostól eltérően viselkedik (lázas, elesett, étvágytalan) vagy kullancsot találtunk benne ajánlatos mielőbb állatorvoshoz fordulni. Korszerű készítményekkel lehet a kullancsok ellen védekezni: a védekezés alapja, hogy a kutyus életmódja alapján meghatározzuk, mekkora veszélynek van kitéve, és kiválasszuk a neki való, egyedre szabott védekezési módszert.

A kullancsoktól való félelem miatt ne korlátozzuk a kutyust az élmények megszerzésében (kirándulás, együtt horgászás, úszás)! 

 

A legfontosabb tudnivalók a kullancsok által terjesztett betegségekről

 

A babesiosist, főleg a Dermacentor kullancsok terjesztik. Okozója a Babesia canis nevű, vörösvérsejtekben élősködő egysejtű vérparazita. Súlyos, időben elvégzett kezelés nélkül halálos betegség.

Főbb tünetei: láz, bágyadtság, sápadt nyálkahártyák, később sötétsárga, majd barnás vizelet. Minél előbb állatorvoshoz kell fordulni, de az állat élete még a leggondosabb kezeléssel sem menthető meg minden esetben. Egyre gyakoribb az ún. atípusos forma, ahol a tünetek elmosódottak, esetleg hiányoznak. A kórokozó azonban jelen van és szaporodik az állatban, feltűnés nélkül rongálván az állat belső szerveit. Amennyiben kutyánkon bágyadtságot, étvágytalanságot tapasztalunk, célszerű alaposan megfigyelni az állatot és állatorvoshoz vinni. Ne felejtsük el átvizsgálni a bundáját alaposan és rendszeresen, és amennyiben kullancsot találunk benne, azt azonnal távolítsuk el! Minél előbb eltávolítjuk, annál kisebb a fertőzés kockázata, mert a kullancsok a befúródás után csak kb. 12 órával kezdenek el fertőzni.

 

A Lyme-kórt főként az Ixodes kullancsok terjesztik. Nehezen csillapítható láz, ízületi fájdalmak, idegrendszeri tünetek (akár bénulás is), általános rossz közérzet és esetenként szívpanaszok jellemzik. Vérvizsgálattal diagnosztizálható, többnyire jól gyógyul de egyes esetekben súlyos elváltozások maradhatnak vissza.

 

Mind a babesiosis, mind a Lyme-kór ellen van forgalomban védőoltás. Ezeket a vakcinákat a szokványos kombinált oltások nem tartalmazzák.

 

A kullancscsípés helyén gyakran látható, tapintható kipirult duzzanat. Ennek oka az, hogy a kullancs szájszerve nem tiszta, számos baktériumot juttat be a bőr alá. Kezelést általában nem igényel, magától elmúlik.

 

Tévhitek és tudnivalók a kullancs eltávolításáról

 

Az első és legfontosabb dolog! Mielőtt megpróbáljuk a kutyusból a kullancsot eltávolítani, győződjünk meg arról, hogy valóban kullancsot látunk, és nem egy szemölcsöt vagy egy kisebb pigmentált emlőbimbót akarunk leoperálni róla.

 

A kullancsok eltávolításáról számos hiedelem kering. Szakszerű eltávolításuk lényege, hogy ne nyomkodjuk a kullancsot, hanem kíméletesen távolítsuk el. Nyomkodás, illetve fuldoklás hatására a kullancs áldozatába üríti gyomortartalmát, ezzel mi magunk segítjük elő a fertőződést. Ezért nem szabad a kullancs testét semmivel sem bekenni, mert ugyan a kullancs elpusztul, de közben áldozatába üríti a testnedveit – ez pedig a gyakorlatban majdnem biztosan fertőződést jelent.

 

A kullancsokat többféle módon eltávolíthatjuk. Amennyiben nagyok, vérrel megszívottak, legegyszerűbben puszta kézzel távolíthatók el. Ujjbeggyel és körömheggyel óvatosan megfogjuk a kullancsot a bőrhöz közel, és lassan, finom mozdulattal kihúzzuk. A kullancs nem menetes, így felesleges bármerre is csavargatni. Az apróbb kullancsokat kullancseltávolító csipesszel, szintén a bőrhöz közvetlen közel megfogva húzzuk ki a kutyusból. Bár a kullancseltávolítás egyáltalán nem fájdalmas, a kutyák néha mégsem hagyják eltávolításukat. Tiltakozásuk során előfordulhat, hogy a kullancs feje a bőrbe beleszakad. Ilyet láthatunk még akkor is, ha kutyusunk kiharapja magából a kullancsot, esetleg egy hancúrozás során az kiszakad belőle. Semmiképpen ne essünk pánikba, és ne próbáljuk kinyomkodni, esetleg tűvel kipiszkálni – úgysem fog sikerülni, mert a kullancs szájszerve horgonyszerűen belekapaszkodik a bőrbe. Vagy betokozódik, vagy mint egy szálka, később kilökődik az állat testéből.

 

Miután eltávolítottuk a kullancsot, célszerű lehet a csípés helyét lefertőtleníteni – bár ezzel a már bejuttatott kórokozók terjedését nem tudjuk meggátolni. Kullancseltávolítás után az élősködőt semmisítsük meg, majd alaposan mossunk kezet! A babeziózis általában nem veszélyezteti az embert, de a Lyme baktérium a kézmosás elmaradásával könnyen megfertőzhet minket szájon át, vagy bőrsebeken keresztül.

 

Nem célszerű azonban a kullancsoktól való félelmünk miatt állatainkat az élmények megszerzésében korlátozni! Helyette ma már hatékony távoltartó (repellens) szerek kaphatók különböző formátumban: spray-k, nyakörvek, spot-on készítmények. Ezek a termékek, mivel hatóanyagtartalmuk és koncentrációjuk különböző, sajnos eltérő mértékű és idejű védelmet biztosítanak. Állatorvosához fordulva biztos lehet abban, hogy segít a kutyus életmódjának legmegfelelőbb, valóban hatékony készítmény kiválasztásában.

 

Nagyon fontos, hogy a piretrin- és permetrin hatóanyagú kullancsirtók kutyákon kiválóan működnek, de macskákon alkalmazva életveszélyesek! Cicákra csak szigorúan rájuk engedélyezett készítményt szabad alkalmazni (ezek száma rendkívül kevés, viszont vannak már nagyon hatékony készítmények nekik is).

 
 
(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)