Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Hogyan készüljünk fel a télre? 2. rész.

 

2012. december 17., 11:41

A kutyusok szőrét nagyon alaposan keféljük át, ha szükséges és lehetséges, fürdessük meg samponnal. Ez felfrissíti a bőrt, megelőzi a befülledés okozta bőrbetegségeket, melyet főleg akkor láthatunk, ha a dús bundájú kutya szőre nedves, és nem tud kiszáradni. Ha a szőrzetet gyakran fésüljük, igaz hogy valamennyi aljszőrt eltávolítunk a kutyusból, de ettől még nem fog fázni, ellenkezőleg, a szőrszálak közé kerülő levegő igen jó hőszigetelő - mondta el a Butcher’s Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina a többi, felelős gazdiknak szánt jótanács mellett.

 

A fűtött lakásban tartott kutyusok bőre másféle kihívásoknak van kitéve. Egyfelől, a genetikájuk azt diktálja, hogy ősz van, építsenek bundát, a magas lakáshőmérséklet pedig azt, hogy szabaduljon meg a sok szőrtől. Ennek következtében a kutyusok intenzíven elkezdik hullatni a szőrüket, az egész lakást beterítve. Megoldása egyszerű: csavarjuk lejjebb a hőfokszabályozót, és biztosítsunk hűvösebb helyen pihenési lehetőséget a kutyának. A szőrzet rendben tartása ilyenkor még fontosabb mint nyáron: az összegubancolódott szőr több koszt hord be a lakásba, a sár nem tud belőle kiperegni, és a nedvességtől a bunda még csomósabb lesz, alatta a bőr bepállik, begyullad.

 

Sok kutyus bőre a lakás száraz levegőjétől kiszárad, korpázik, viszket. Ezt a lakás páratartalmának növelésével tudjuk kordában tartani. Jótékony hatású még ilyenkor a halolaj tartalmú készítmények adása: a kiegyensúlyozott arányú omega-3 és omega-6 zsírsavak gyulladáscsökkentő és bőrtápláló hatásúak, a szőrzet fényesebb és dúsabb lesz. A fülgyulladásra hajlamos kutyák füleit hetente speciális fültisztítóval tisztítsuk ki, a lógó fülű faltájúak fülét alvás közben hajtsuk fel, "szellőztessük", mert gyakran látjuk, hogy a fűtési szezon megindulásakor az arra hajlamos kutyusok füle begyullad - ilyenkor főleg a gombás eredetű fülfertőzések gyakoriak.

 

Télen kedvenceink tápanyagigénye is változhat a tartás körülményeitől függően, 3 csoportra oszthatjuk őket eszerint. A sok időt lakásban töltő, keveset sétáló kutyusok télen-nyáron ugyanannyi energiát igényelnek, hiszen egész évben ugyanannyit mozognak. Azoknál a kutyusoknál, akik a jó időben rengeteget rohangálnak a kertben, vagy sokat kirándulnak, sportolnak, amire a hideg, latyakos időben kevésbé van alkalmuk – ők a tél végére kifejezett zsírpárnákat növeszthetnek. Csökkentsük a bevitt kalóriák mennyiségét, hogy tavasszal újra fitten, lendületesen tudjanak a sportos életmódba visszailleszkedni.

 

Azon kutyáknak, akiket télen kinn tartanak, kifejezetten több energiára van szükségük. Ezeket gyengébb minőségű tápokkal nem lehet biztosítani, csak jobb minőségű, kiegyensúlyozott étrenddel. A hőtermelés sok energiát igényel, emeljük meg ilyenkor a táplálék zsírtartalmát. Jótékony hatásúak a lazacolaj-készítmények, vagy halolajat tartalmazó tápok, melyek kiegyensúlyozott omega-3 és omega -6 zsírsav-tartalmuk segítségével a bőrt és a szőrzetet táplálják, emellett extra energiát adnak a szervezetnek.

 

 

 


(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)