Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Hogyan készüljünk fel a télre?

 

2012. december 15., 8:34

Az őszi-téli időszak, az esős-havas napok beköszöntével kutyánk életében is felbukkanhatnak a szezonális jellegű megbetegedések, melyek kellő odafigyeléssel elkerülhetők. A megfelelő táplálkozás például nagyban hozzájárul a betegségek megelőzéséhez - mondta el a Butcher’s Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina a többi, felelős gazdiknak szánt jótanács mellett.

 

Lássuk, mik azok a problémák, amelyekkel ebben az időszakban a leggyakrabban találkozhatunk!

 

Sokszor jönnek a gazdik a rendelőbe azzal a panasszal, hogy a kutya köhög, furcsán nyeldekel, öklendezik, fehér habosat hány, olyan mintha valami megakadt volna a torkán. Szerencsére a legtöbb esetben nem ez okozza a bajt. Ezeket a légúti megbetegedéseket a köznyelv kennelköhögésnek hívja, utalva arra, hogy a betegség a csoportosan tartott vagy más kutyákkal sokat érintkező kutyusok között a leggyakoribb. Szerencsére van ellene megelőző védőoltás, melyet orrcsepp formájában, ősszel szoktunk a kutyusoknak beadni. Magát a betegséget vagy baktériumok okozzák, vagy vírusok, de ilyenkor a bakteriális felülfertőződés nagyon gyakori. Pihentetésre, antibiotikum kúrára a betegség általában szövődménymentesen és gyorsan gyógyul. Mivel a betegség elég fájdalmas, fontos, hogy ilyenkor ne száraztápot vagy csontosat, hanem jó minőségű konzerveket esetleg puhább házi kosztot adjunk nekik eledelül. Fontos az ivóvíz hőfoka is: séta után ne engedjük hideg vizet inni a kutyust, cseréljük azt ki enyhén langyosra.

 

Reggelente sok kutyus merevebben kel fel, lassabban mozog, nem szívesen sétál. A hidegfrontok betörésekor ezek a panaszok erősödnek. A tünetek mögött gyakran ízületi fájdalmak állnak, melynek oka az ízületek gyulladása, súlyosabb esetben elfajulása . Ezek a megbetegedések gyakran genetikai okokra, az ízületek veleszületett fejlődési rendellenességeire vezethetők vissza. Az állatok a fájó ízületeket próbálják tehermentesíteni, ez az ellenoldali végtagon súlyos terheléses kopást eredményezhet. Forduljunk állatorvoshoz, aki olyan gyógyszert ad a kutyusnak, amely biztonságosan adható hosszú távon is - az embereknek adható fájdalomcsillapítók a kutyák számára nagyon veszélyesek lehetnek!

 

Ha még nem kezdtük el, itt az ideje a kutyaházak téliesítésének. A korhadt deszkákat cseréljük ki, és tegyünk be száraz alomagyagot-szalmát vagy szőnyeget, pokrócot. Ha az alom átnedvesedik, azt cserélni kell, így a felfázások elkerülhetők. Ha a kutyus gyakran fekszik a házán kívül, próbáljuk meg egy szőnyegre vagy lábtörlőre szoktatni, ne a nedves betonon pihenjen egész nap, mert ez felfázást és bőrgyulladásokat okozhat.

(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)