Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Hogyan etessük helyesen nagytestű kutyánkat?

 
2012. december 27., 17:43

A nagy testű kutyák táplálása nagyban eltér a közepes testűektől. Ezeknél a kutyáknál a tenyésztés során gyakran törekedtek a minél nagyobb felnőttkori testtömeg elérésére.Növekedésük gyors és intenzív, ez megnöveli a lehetőségét a különböző csontfejlődési rendellenességek kialakulásának. Régebben, amikor a kutyák gyenge minőségű házi kosztot kaptak, gyakoriak voltak az angolkór és a hiánybetegségek miatt kialakult csontelváltozások -  mondta el a Butcher's Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina.

 

Manapság ehelyett kétféle hibás etetési szemlélettel találkozunk:

1. adjunk a jó minőségű tápokból sokat a kutyának, mert gyorsan nő, és ezért sok tápanyagra van szüksége,

2. ami még rosszabb, a tápokat kiegészítik házilag adagolt csonterősítőkkel és vitaminokkal.

Az eredmény mindkét esetben súlyos csontnövekedési betegségekhez vezet.

 

A legújabb vizsgálatok szerint a túletetési problémákat nem a tápok magasabb fehérjetartalma okozza, hanem a szükségesnél magasabb energia bevitele. Ilyenkor a csont és az ízületeket alkotó porc nem képes követni az állat súlyának növekedését. Ezek a problémák megelőzhetők, ha megfelelő összetételű eleséget etetünk a kutyával, és abból is csak visszafogott mennyiséget. Célunk ne az legyen tehát, hogy minél előbb minél nagyobb kutyánk legyen (mert az alomtestvére bezzeg sokkal nagyobb), hanem hogy a genetikailag beprogramozott felnőttkori testméretet lassan, 2 éves korára érje csak el. Így a csontok és az ízületek fejlődése megfelelően lépést tarthat a testtömeg növekedésével.

 

Amennyiben közepes vagy jó minőségű táppal etetjük a növendék kutyát, soha ne adjunk neki extra kálcium- vagy vitamin-kiegészítést! A fiatal kutyák nem tudnak védekezni a túlzott kálcium-bevitel ellen: ami a belekbe kerül, annak jó része felszívódik, és a véráramba kerül. Ez hatással van a mellékpajzsmirigy működésére, és megváltozik (eltorzul) a csontok összetétele is. Fokozott D-vitamin bevitellel ezen a helyzeten még többet ronthatunk, és az elváltozások nem mindig hozhatók később helyre, esetenként költséges és kellemetlen műtét válhat szükségessé.

 

Kutatók szerint a nagy és óriás fajták számára a megfelelő összetételű, kalciumban és foszforban kissé szegényebb, kb. 26% fehérje és 14% zsírtartalmú eleség adagolt, kimért etetése az ideális.

 

Ne engedjünk hát az ártatlanul könyörgő szemeknek, és csak annyit adjunk enni neki a jó minőségű tápokból, amennyire valóban szüksége van. Ez általában kevesebb, mint amennyit mi szeretnénk adni, és sokkal-sokkal kevesebb, mint amennyit ő szeretne elfogyasztani, de mi ne a kutyusra hallgassunk, hanem a testalkatára figyeljünk! Ha izmai kemények, mozgása élénk, bordája nem kipárnázott és dereka inkább karcsúnak tűnik (de a kutya nem sovány!), és a kutyus állandóan éhes, akkor megfelelő mennyiségű eleséget kap. Ha bizonytalan abban, megfelelően táplálja-e kutyáját, kérje állatorvosa segítségét!

 

A felnőttkor kezdetével a kutya tápanyagigénye csökken, nem igényel már annyi energiát, mint a kölyökkor végén. Célszerű azonban megtartani a napi kétszeri etetést felnőtt korában is, a gyomor terhelésének elkerülése miatt. Ha a kutya gyomra tele van, vacsora után még sokat iszik is a tápra, elég egy rossz mozdulat, és a gyomor a saját tengelye körül megcsavarodhat. Ez életveszélyes állapot! Ha esetleg azt tapasztaljuk, hogy kutyánk nyugtalan, öklendezik de nem hány, bal oldalt a hasa kitelt – azonnal vigyük állatorvoshoz! Szállítás közben telefonon érdeklődjünk, fel vannak-e készülve egy gyomorcsavarodásos kutya műtéti ellátására- ha nem, hova vihetjük az állatot.

Ez a súlyos betegség sok esetben megelőzhető, ha a kutyának koncentrált, jó minőségű tápot adunk naponta két részre elosztva, és evés után nem engedjük mozogni, játszani a kutyát.

 

Fiatal kutyáknál gyakori az intenzív sántasággal járó panostitis, azaz csonthártya-gyulladás. Vándorló sántaságnak is nevezik, mert egymás után több végtagon is megjelenhet. Oka a csont hirtelen növekedése miatt fellépő vérkeringési zavar. Nagyon fájdalmas, de a táplálék mennyiségének csökkentésével és gyulladáscsökkentők adásával, pihentetéssel könnyen orvosolható.

 

A nagy testű fajtákban számos olyan öröklődő alapokkal bíró csont- és ízületi betegség létezik, mely igencsak megkeserítheti a kutyus és gazdi életét. Ilyen például a csípőízületi diszplázia, a könyök- és vállízületi diszplázia. Ezek a betegségek részben öröklődnek, de nagyon gyakran súlyosbodnak a nem megfelelő etetési és mozgatási hibák miatt.

 

A betegségek lényege, hogy az ízületeket alkotó csontok illeszkedésébe hiba csúszik. Lehet lazább az ízület (csípő, váll), találkozhatunk csontdarabkával az ízületben (könyök és váll), illetve az alkar csontjai néha nem egyformán nőnek, lépcsős ízületi felszínt alakítanak ki (könyökízületnél). Ezek kialakulásában nagy szerepe van a genetikai háttérnek, a táplálkozásnak, és a mozgatásnak is – a betegségek kialakulása multifaktoriális. Lehetőleg csak öröklődő betegségektől igazoltan mentes, csont- és ízületi elváltozásokra szűrt szülőktől vásároljunk kölyköt, ezzel később sok probléma megelőzhető. Fontos azonban azt is tudni, hogy mivel a betegségek öröklésmenete nehezen vizsgálható, ritkán bár, de két egészséges szülőnek is lehetnek elváltozásokat mutató utódai. Ha a genetikai hajlam megvan, azon a nem megfelelő etetéssel nagyon sokat tudunk rontani. Túletetésből fakadó hirtelen növekedés esetén a betegség súlyosbodni fog. Kerülni kell továbbá a hirtelen, intenzív mozgásokat, vad hancúrozásokat, csúszós talajon tartást, túlzott mozgatást is. A visszafogott mozgatás a teljesen egészséges kölykök számára is nagyon fontos, mert a túlzott terhelés miatt mikrosérülések keletkezhetnek a csontokon, és később komoly elváltozásokhoz vezethetnek.

 

Ízületi panaszoknál sokat segíthet a porcvédő, porcképző tápanyagok etetése is. A jobb tápok eleve tartalmazzák ezeket zöldkagyló-kivonat vagy rákpáncél őrlemény formájában, de esetenként szükségessé válhat emelt mennyiség adása is.

 

 

 

 

(Forrás: Butcher's - Kutyáknak is természetesen facebook oldal)