Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Adjunk-e kedvencünknek csontot, és ha igen, milyet?

 
Butcher's - Kutyáknak is természetesen, 2012. december 5.

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni! - mondta a Butcher's Pet Care állatorvos szakértője, Briskiné dr. Pálfi Krisztina.

A kutya szeret rágni, a fogainak különösen jót tesz a rágás (többek között a fogkő képződését is csökkenti), órákig elfoglalja magát egy darab csonttal. Alapszabály, hogy a szárnyasok és a nyúl hosszú csöves csontjait (comb, lábszár, szárny csontjai) ne adjuk oda nekik, mert szilánkosra törnek, ennélfogva veszélyesek lehetnek. A csirkemellcsont villáját mindig törjük el. Vigyázzunk a csirkenyakkal is, mert ha a kutya túl mohó, egy-két darabban lenyelheti, ez megakadhat a nyelőcsőben és a vékonybélben is. Alaposan megfőzött csülök- és bordacsontból csak nagyon keveset adjunk egyszerre, mert ezek puhára főtt csontok, a kutya gyorsan és sokat képes megenni belőlük, ez pedig szoruláshoz vezethet.

Az öt év feletti nem ivartalanított kankutyákban nagyon gyakori a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, ez a megnagyobbodott szerv a végbélnek nyomódva elzárhatja a kiürülő csontos bélsár útját.

Idős, 10 év feletti kutyáknál sem javasoljuk a csont etetését, mert a bélperisztaltikájuk már nem olyan gyors és erős, mint a fiataloké.

 

Milyen csontot ehet tehát a kutya?

Kaphat nyugodtan főtt/sült csirke/liba/kacsa/pulyka farhátat, ezek sok húst is tartalmaznak, szénhidráttal és zöldséggel adva vacsorára alkalmasak, de a kutya gyorsan elfogyasztja, időtöltésre nem megfelelő. Javasolt a marha csöves csontjainak (velős csont), illetve a csontvég inas gumóinak (ritkacsont) kínálása, enyhén megfőzve. Ezzel a legtöbb kutyus jó ideig elvan, lassan farigcsálja, és ha vacsorára több zöldséget adunk neki (amit együtt főzünk meg a csonttal), akkor a rost körülveszi a csonttörmeléket, így az könnyebben eltávozik.

 

Ha kutyusunk valamiért nem kaphat csontot, nem szeretjük ha a lakás ragad a csontevés után, vagy nincs kedvünk előkészíteni, akkor adjunk préselt bőrből készült műcsontot a kutyának! Ezzel ugyanolyan jól elszórakozik, és sokkal kevesebb problémát okozhat, mint a valódi csont etetése.