Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Kölyökkutya érkezik a családba

 
Egy kölyök érkezése mindig izgalmas élmény, ám nagy felelősség is. A kutyatartás sok időt, energiát és anyagi áldozatot igényel a gazdi részéről. A kutya akár az elkövetkezendő 10-15 évben társunk lehet, így ennek megfelelő gondossággal kell választanunk. A legfontosabb, hogy a család életritmusához és életstílusához igazodó fajtát válasszunk (pl:nagy mozgásigényű vadászkutyát csak akkor válasszunk ha elég időnk lesz játszani/sportolni vele...)
 
Honnan is vegyünk kölyökkutyát?
Amennyiben nincsenek tenyésztési vagy éppen kiállítási céljaink, abban az esetben felkereshetünk menhelyeket vagy fajtamentő klubokat és onnan fogadhatunk örökbe kutyát, ezzel is csökkentve az árva, gazdára váró állatok számát. De minden esetben érdemes megbízható, leinformálható helyről választanunk.
Amennyiben konkrét elképzelésünk van a fajtát illetően, tenyésztőtől vásároljunk. Nagyon fontos, hogy tudjunk különbséget tenni tenyésztő és szaporító között, aki csak haszonszerzés céljából tart és ellet kutyákat.
 
Honnan ismerjük fel a szaporítót?
- nem foglalkozik a kutyákkal csak a pénz érdekli
- nem kérdezi meg hová visszük a kutyát, milyen környezetbe kerül
- túl korán, 4-6 hetesen meg akar szabadulni a kölyköktől
- nem láthatjuk a kiskutyák szüleit
- árulkodó jel lehet, ha több fajtájú kutyát is tart egyszerre
- ha mindennemű dokumentáció (származási lap, oltási könyv stb.) chip, oltás és féreghajtás nélkül akar nekünk kutyát eladni
- egy autó csomagtartójából, piacon vagy kapualjban szeretné átadni a kiskutyát
 
Ezzel szemben a tenyésztő minden esetben szeretné megismerni a családot és a környezetet ahová a kiskutya kerül. Állatait dokumentumokkal, chippel megjelölve, oltva, féreg hajtva adja új tulajdonoshoz. Sőt azon se lepődjünk meg, ha szerződést kell kötnünk, hiszen a tenyésztő ragaszkodni fog ahhoz, hogy figyelemmel kísérhesse a tőle származó kutyák sorsát.
 
Teendők a kölyök hazaérkezése előtt:
Rengeteg felszerelésre lesz szükség, ha megfelelően akarjuk tartani/képezni kutyánkat, ezeket még a kölyök megérkezése előtt ajánlott beszerezni.
 
Nyakörv: minden kutyának szüksége van nyakörvre. Többféle fazonból választhatunk, de ne az legyen az elsődleges szempont, hogy hogyan is néz ki.
Próbáljuk a kutyánknak legmegfelelőbbet választani. Kölyökkutyának sima, egyszerű fémcsattal szerelt, bőr vagy szövet nyakörvet válasszunk.
Felnőtt egyednek illetve kiképzéshez fém vagy szövet fojtónyakörvet is használhatunk.
 
Póráz: kiválasztásához a kutyánk mérete és fajtája lesz a meghatározó szempont. Legjobb a bőr vagy szövet ún. kiképző póráz. A divatos flexi pórázak csak akkor jók, ha olyan helyen sétálunk ahol nem tudjuk elengedni a kutyát. De az ilyen típusú pórázzal a kutya soha nem fog megtanulni szépen sétálni.
 
Hám: mostanában divatos a hámok használata és van pár olyan fajta ahol pl. egészségügyi okok miatt ajánlható, de a legtöbb fajtánál ez nincs így. Hám használatával nem fogjuk tudni normálisan képezni/tanítani kutyánkat, és hamarosan úgy sétálunk majd vele, mint Károly bácsi Frakkal...
 
Szájkosár: a kölyökkutyának célszerű kezdetben olcsóbb fajtát választani amíg ki nem alakul a kutyánk végleges mérete. Van néhány élethelyzet, melyben a szájkosár használata kötelező lehet.
 
Tálak: szükségünk lesz etető- és itatótálakra. Erre legalkalmasabbak a könnyen tisztítható fém vagy műanyag gumitalpas tálak.
 
Fekhely: legfontosabb, hogy az első perctől kezdve tudassuk kutyánkkal, hol lesz az ő helye. Mielőtt megérkezik készítsük el fekhelyét. Rengetegféle szivacsos / fonott kosaras / párnás és egyéb fekhely közül választhatunk. Itt is talán a könnyen tisztán tarthatóság legyen a fő szempont. Kutyánk fekhelye a lakás egy csendes, nyugodt pontján legyen és tartsuk tiszteletben, ha a kutya ide elvonul, hagyjuk pihenni.
 
Kutyaház: ha kutyánk a kertben lesz, mindenféleképpen szüksége lesz kutyaházra. A házát olyan helyre tervezzük, hogy nyáron ne süssön rá közvetlen a nap, tehát árnyékban legyen. A kutyaház mérete akkor jó, ha a kutya még pont meg tud benne fordulni és saját test melegével képes befűteni azt.
 
 
 
Baranyi Gabriella