Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

Bolhák és kullancsok



Csípnek, fertőznek, zaklatnak...

Bár bolhával és kullancsokkal télen is találkozhatunk, tavasszal tömegével lepik el
kedvenceinket (utána lakásunkat is), nem kevés bosszúságot okozva ezzel
a gazdiknak. Sajnos nemcsak csípésükkel zaklatnak, hanem betegségeket is terjesztenek, gyakran a gazdikra is.

 

Bolhák


Pici, barna, csíp, ezt mindenki tudja róluk. Háziállatainkon főleg a macskabolha élősködik, kutyán-macskán egyaránt, de szeretik a nyuszit, tengerimalacot, és az embert is.
Az állatokon úgy találhatók meg, ha a hát szőrét sűrű fésűvel átfésüljük. A fekete szemcsék bolhaürülékek, egy csepp vizet rácseppentve 1 perc múlva vörös (véres) lesz a vízcsepp. Embereken főleg a lábszárat támadják, pici piros, nagyon viszkető, de meg nem duzzadó nyomot hagynak.

Átvitt vagy okozott betegségek:

- Galandférgesség:
Az uborkamagképű galandféreg köztigazdái. A szétrágott, lenyelt bolha segítségével jut a lárva a kutyába (vagy az emberbe!), ott a belekben 30-50 cm-esre nő. Uborkamag alakú ízei leszakadva a végbélhez vándorolnak, viszketést, „szánkázást” okozva.


- Macskakarmolási betegség:
A baktérium a cicák karmolásával jut az emberbe, bőrgyulladást, lázat, nyirokcsomó-megnagyobbodást okozva.


- Bolhaallergia:
Kedvezőtlen esetben a bolhanyálra allergiás tünetekkel válaszol az állat szervezete. Szőrhullás, bőrgyulladás, intenzív viszketés. Ilyenkor a bolhairtás mellett az állatok kezelése is szükségessé válik, gyakran hosszú ideig.



Kullancsok


Vérszívás előtt 2-4 mm-es, utána 1-1,5 cm-es élősködők. Több fejlődési alakja is képes vért szívni, A fiatal alakok a kisállatokat (egér, sün, madarak) kedvelik és ők be is hurcolják őket a legápoltabb kertekbe is. Ott áttelelnek és tavasszal a felnőtt alakok már kutyáinkat, macskáinkat (vagy gyermekeinket!) veszélyeztetik. Hatékony permetezést engedéllyel rendelkező cégektől lehet megrendelni.

Eltávolításuk: a felfedezett kullancsot azonnal el kell távolítani! Késlekedés esetén a fertőződés kockázata nő! Használjunk kullancs-eltávolító csipeszt vagy Kapiller-féle kullancskanalat. A csipesszel a kullancsot a bőrhöz közel gyengéden megfogjuk, mozgatva kihúzzuk. Csavargatni semerre sem kell. Tilos bármivel bekenni a kullancsot, mert kiesik ugyan a halála után, de addig a fuldoklása során mindent belehány az áldozatába, biztosan megfertőzve azt! Eltávolítás után a csípés helyét fertőtlenítsük, mi pedig mossunk kezet.


Betegségek:

- Babesiosis:

A babéziózis kutyák életveszélyes megbetegedése, amelynél a kutya vörösvértestjeit egysejtű élősködők támadják meg, majd szétrobbantják azokat. Lappangási idő 3-7 nap. A megbetegedés általában heveny módon lép fel és magas lázzal kezdődik (42 ° C-ig), majd erős szomjúság, étvágytalanság, bágyadtság és igen gyors kondíció- és súlyvesztés lép fel. A kutyus többet liheg, hátsó testrésze enyhén imbolyoghat. További lefolyásban a vörösvértestek szétesése vérszegénységet, veseelégtelenséget és sárgaságot vált ki, amit sötétsárga, barna vagy véres vizelet kísér. A bélsár sárga lesz. Amennyiben a központi idegrendszer károsodott, mozgászavar lép föl részleges bénulással, valamint epilepsziához hasonló rohamok is elképzelhetők.
Amennyiben nem ismerjük föl és nem kezeljük időben a babéziát, az, a kutya elpusztulásához vezet.
A kezelés gyakran megoldható 2-3 nap különbséggel beadott injekciós gyógyszerekkel, de néha súlyos, halálos szövődmények léphetnek fel. Fontos a mielőbbi kezelés: kullancsveszélyes időszakban ha a kutya hirtelen bágyadt és étvágytalan lesz, azonnal állatorvoshoz kell vinni!
Ha a kutyában kullancsot találtak, mielőbb el kell távolítani. Megfontolandó, hogy ilyenkor állatorvosa megelőzésképp kezelje őt a betegség gyógyszerével, mert a gyógyszer 1 hónapig védi a kutyát a betegség kialakulásától, így a veszélyes szövődmények nem tudnak kialakulni. Sajnos a gyógyszer csíp és nem alkalmas arra, hogy évente 12-szer alkalmazzuk a kutyuson, így a megelőzésre kell hangsúlyt helyezni.

- Lyme-kór:

Sokban hasonlít az emberi megbetegedéshez: nem specifikusak a tünetek, vérvizsgálattal lehet diagnosztizálni és a kórokozót nem mindig lehet teljesen kiirtani a szervezetből. Hosszú gyógyulással és számos lehetséges szövődménnyel lehet számolni. A tünetek a nehezen csillapítható láztól a bénuláson át az ízületgyulladásig, szívbelhártya-gyulladásig terjedhetnek. Kezelhető, de nem mindig gyógyítható meg teljesen. Jó hír, hogy hatékony védőoltás van ellene, melyet külön kell kérnie állatorvosától, mert az évenkénti kombinált oltás ezt nem tartalmazza.


Mit tegyünk hát?


Két dolgot semmiképp: ne legyintsünk a problémára, de ne is korlátozzuk a kutyust az élmények megszerzésében (kirándulás, együtt horgászás, úszás)!

Legolcsóbb megoldás a megelőzés! Egy szövődményes babéziózis kezelési költségei olyan magasak lehetnek, hogy abból jó pár évre elegendő hatékony cseppet vagy nyakörvet lehet vásárolni!
A védekezés alapja, hogy a kutyus életmódja alapján meghatározzuk, mekkora veszélynek van kitéve, és kiválasszuk a neki való, egyedre szabott védekezési módszert.

Fontos tudni, hogy a különböző cseppek, nyakörvek, spray-k, lemosók hatékonysága között sokszoros különbség lehet és az ön állatának nem megfelelő készítmény használata hatásvesztést, a kutyára nézve fertőzésveszélyt (a cicára nézve gyakran életveszélyt!) a gazdi pénztárcájának pedig kidobott pénzt jelent.