Szőrmók Állatorvosi Rendelő
                                             
Szeretettel és hozzáértéssel várjuk Önt és Kedvencét

A szívférgesség és bőrférgesség megelőzése

 

Mint minden betegségnél, itt is nagyságrendekkel olcsóbb és biztonságosabb a megelőzés, mint a gyógykezelés. Szerencsére többféle hatékony készítményből választhatunk.

 

  1. A szúnyogcsípések számának csökkentése – ez jó, de nem elég hatékony módszer, mivel a szúnyogokat semmivel sem lehet 100%-osan távol tartani. Erre a célra nyakörvet (kb. 5 hónap hatóidő), vagy spot-on készítményeket (3-4 hét hatóidő) tudunk használni.

  2. A bekerült féreglárvák (mikrofiláriák) elpusztítása. Mi ezt a módszert követjük, ezt javasoljuk, mert sokkal hatékonyabb. Tablettás készítménnyel vagy spot-on készítménnyel tudjuk ezt megvalósítani. Szerencsés mellékes hatásként ezek a készítmények még másfajta paraziták ellen is hatékonyak.

 

A megelőzést optimálisan március elejétől kell kezdeni, és novemberig folytatni. Azon kutyáknál, ahol van szívférges vagy bőrférges kutyatárs, az abszolút biztonság miatt egész éves védekezés javasolt. A tablettát, spot-onokat havonta kell alkalmazni, a nyakörvnél 5 havonkénti cserét javaslunk.

 

Fiatal, fél év alatti kutyáknál el lehet kezdeni a védekezést előzetes szűrés nélkül is – ez függ attól, melyik hónapban született a kutya. Idősebb egyedeknél a megelőzés előtt egy gyors vérvizsgálat szükséges, hogy megnézzük, van-e már féreglárva a vérben. Mi a Knott-tesztet valamint a felnőtt szívférgek kimutatására szolgáló ELISA tesztet is használjuk (meet csak a két teszet együttes elvégzése ad megbízható eredményt) használjuk, a vizsgálatot rendelőnkben végezzük, így hamar eredményt tudunk szolgáltatni. A vizsgálathoz egy gyors vérvétel szükséges.

Sajnos, azoknál a kutyáknál, akik korábban már kaptak megelőző kezelést, de azt nem folyamatosan kapták, hanem nagyobb szünetekkel, a férgek biológiája miatt nehézkes a pontos újra-tesztelés. Ezek minden esetben egyedi megbeszélést igényelnek, mert itt csak a pozitív eredmény biztos, a negatív eredmény fals is lehet.

 

Rendelőnkben minden alapszintű féreghajtáson átesett kiskutyának felajánljuk a megelőző kezelést, ilyenkor szűrővizsgálatokra nincs szükség.

 

Előzetes szűrés nélkül ezeket a gyógyszereket egyáltalán nem szabad alkalmazni, mert egyrészt a későbbi szűrések eredményét befolyásolni fogja, másrészt ha a kutya vérében található már mikrofilária, és azokat hirtelen elpusztítjuk, a kutya anafilaxiás shockban elpusztulhat!
 

Ha a kutya az előszűrés (Knott teszt) alkalmával pozitívnak bizonyul, tehát a vérében van mikrofilária, akkor további fajmeghatározás szükséges, hiszen nagyon nem mindegy, hogy a kutya szívférges vagy bőrférges, vagy kevert fertőzése van. Ebben segít az ELISA teszt, amivel a felnőtt nőstény szívférgeket tudguk kimutatni.
A betegség megállapítása után, az állat állapotát felmérve, természetesen lehetőség van a kutya gyógykezelésére, amit bőrférgességnél fokozott óvatossággal szoktunk végezni.
A szívférgesség kezelése jóval komplikáltabb, és mindig veszélyes- ahogy az alapbetegség maga is az.

 

Röviden összefoglalva:

 

Kedvenceink alapszűrése egy gyors vérvételt jelent a rendelőnkben.

1. negatív eredmény esetén: megkezdhető a védekezés.

2. pozitív eredmény esetén: meg kell állapítani, hogy bőr- vagy szívférgességről van szó,

ennek függvényében megkezdeni a kezelést.

 

 

Szívférgekről és a bőrférgekről dióhéjban

Bejelentkezés (bejelentkezni csak a rendelési időn kívülre kell)telefonon: 06-30-221-8903